Hrnková olejová bábovka je klasickým receptem a tuto bábovku si můžete jakkoliv vylepšit třeba přidáním kakaa, rozinek, nebo nasekaných ořechů. Potřebný čas je cca 60 minut (1 bábovka).
Ingredience na klasickou olejovou bábovku
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Jak se dělá hrnková olejová bábovka?
V míse si ušleháme žloutky s cukrem, olejem a postupně přidáme mouku a vodu.
Do téměř hotového těsta na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a špetky soli.
Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Dáme péct zhruba 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
Pokud bychom chtěli udělat mramorovou bábovku, pak nalijeme do formy pouze 3/4 a do zbytku těsta ještě přidáme zhruba 2 až 3 lžíce kvalitního kakaa, promícháme a nalijeme na těsto ve formě. Případně je možné do těsta přimíchat rozinky, nasekané vlašské ořechy, nebo kousky čokolády – je to jen na vás.