Olejová bábovka

Hrnková olejová bábovka je klasickým receptem a tuto bábovku si můžete jakkoliv vylepšit třeba přidáním kakaa, rozinek, nebo nasekaných ořechů. Potřebný čas je cca 60 minut (1 bábovka).

Ingredience na klasickou olejovou bábovku

  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Jak se dělá hrnková olejová bábovka?

V míse si ušleháme žloutky s cukrem, olejem a postupně přidáme mouku a vodu.

Do téměř hotového těsta na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a špetky soli.

Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Dáme péct zhruba 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Pokud bychom chtěli udělat mramorovou bábovku, pak nalijeme do formy pouze 3/4 a do zbytku těsta ještě přidáme zhruba 2 až 3 lžíce kvalitního kakaa, promícháme a nalijeme na těsto ve formě. Případně je možné do těsta přimíchat rozinky, nasekané vlašské ořechy, nebo kousky čokolády – je to jen na vás.

Fotky bábovek

Olejová bábovka
Olejová bábovka
Olejová bábovka
Olejová bábovka
Olejová bábovka
Olejová bábovka

Napsat komentář