Bezlepkové palačinky? Žádný problém – stačí k tomu jáhlová, rýžová, nebo třeba pohanková mouka bez lepku. Tento recept si můžete samozřejmě dál upravit podle sebe a palačinky třeba klidně zapéct s tvarohem. Potřebný čas je cca 40 minut (10 – 12 palačinek).
Ingredience na palačinky bez lepku:
- 225 g bezlepkové mouky (jáhlová, rýžová nebo pohanková mouka)
- 1 špetka soli
- 3 plátky másla
- 4 čerstvá vejce
- 500 ml mléka (může být sójové)
- 150 ml vody
Jak se bezlepkové palačinky dělají?
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, promícháme a dál přidáme rozpuštěné máslo, rozšlehaná vejce a promícháme. Následně přidáváme za pomalého míchání mléko, a tak připravíme bezlepkové těsto na palačinky.
Pokud by bylo potřeba a těsto bylo hustější, přidáme podle potřeby vodu a těsto dáme na 30 minut odpočinout do chladu.
Rozehřátou pánev potřeme máslem, olejem, nebo trochou sádla a naběračkou naléváme na střed pánve těsto a děláme palačinky do zlatova. Nejprve z jedné strany a když už je těsto udělané, palačinku ještě na chvíli otočíme.
Hotové bezlepkové palačinky skládáme například na talíř a podle svých preferencí je dokončujeme například s nějakou marmeládou.
Fotky palačinek


