Není nic jednoduššího, než na slané palačinky použít základní recept, vynechat cukr a použitím dalších ingrediencí si připravit výborné, klidně zapečené, palačinky na slano se šunkou a sýrem, nebo třeba se špenátem. Potřebný čas je cca 60 minut (8 palačinek).
Ingredience na palačinky naslano:
- 2 čerstvá vejce, nejlépe domácí
- 1 špetka soli
- 250 ml polotučného mléka
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
Jak se dělají palačinky?
Do nějaké hlubší mísy dáme vejce, špetku soli, zlehka prošleháme a přidáme vlažné mléko, nejlépe pokojové teploty. Zlehka promícháme a postupně vmícháme hladkou mouku.
Ještě přidáme lžíci oleje a opět lehce promícháme. Ideálně by těsto na slané palačinky nemělo být ani příliš tekuté, ale ani tuhé.
Hotové těsto zakryjeme například potravinářskou fólií a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.
Rozehřejeme si pánev, potřeme ji trochou oleje a děláme jednotlivé palačinky. Těsto naléváme na střed pánve a po chvíli, když už není ani trocha těsta “neudělaná”, palačinku na chvilku otočíme a doděláme.
Varianty palačinek na slano
Fantazii se meze nekladou a jediné, co zbývá, tak na palačinky přidat ingredience, které nám chutnají, zamotat je a na chvíli zapéct v troubě (cca 5 – 7 minut na 160 °C), nebo použít oboustranný elektrický kontaktní gril na pannini a zapéci je v něm (cca 5 minut, předehřátý na max. výkon).
Palačinky se šunkou a sýrem
Není nic jednoduššího, než na palačinku položit kvalitní, oblíbenou šunku podle chuti a na ni nastrouhat rovnoměrně a dle chuti například goudu, případně i kousky z plátků čedaru. Každou palačinku pak stačí zamotat a zapéct je troubě nebo v pannini grilu.
Palačinky se špenátem a nivou nebo parmezánem
- 300 g baby špenátu
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- cca 100 g nivy nebo parmezánu podle chuti
- sůl a pepř
Čerstvý baby špenát propláchneme a necháme okapat.
Očistíme si a nakrájíme nadrobno cibulky s česnekem. Špenát pokrájíme na nudličky.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, nasypeme cibulku a osmahneme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět a přidáme špenát.
Směs občas promícháme a jen krátce podusíme. Podle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme nastrouhanou nivu nebo parmezán, promícháme a necháme trochu roztavit.
Připravené palačinky na slano potřeme špenátovou náplní a zamotáme je.
Palačinky s brynzou a olivami
Na hotové palačinky naneseme brynzu a posypeme pokrájenými olivami. Palačinky zamotáme a necháme je zapéct v troubě nebo v pannini grilu.
Fotky palačinek



Já dělám palačinky na slano se směsí mletého masa. S brynzou zkusím – mám ji moc ráda