Že by recept z Francie? To popravdě nevím, ale tyto francouzské palačinky jsou jednoduché, skvělé, dělal je snad i Pohlreich a bude se nám hodit palačinkovač. Těchto tenkých palačinek uděláte mnohem víc. Potřebný čas je cca 40 minut (10 – 15 palačinek).
Ingredience na francouzské palačinky
- 250 ml mléka
- 250 ml vody
- 3 vejce
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce rumu nebo brandy
- 300 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1/2 vanilkového lusku, případně 1 vanilkový cukr
Jak se dělají palačinky?
Buď můžeme všechny ingredience smíchat dohromady, aby vzniklo hladké, poměrně řídké těsto, nebo si to míchání trochu rozdělíme.
Do mísy přidáme mléko, vodu a zlehka rozšleháme vejce. Pak přidáme ostatní ingredience s tím, že z poloviny vanilkového lusku vyškrábneme semínka. Místo vanilky můžeme použít vanilkový cukr, extrakt, případně úplně vynechat. Hotové zakryté těsto dáme zhruba na hodinu do chladu.
Rozehřejeme si pánev – já použila pánev na palačinky s nižším okrajem, ale může být i palačinkovač. Na rozehřátou pánev dáme trochu oleje, případně půl lžičky sádla a smažíme tenké palačinky. Těsto naléváme postupně, abychom vyšli akorát do okrajů, ale ne víc.
Francouzské palačinky jsou hotové, když se od pánve „odlepí“. Palačinku ještě otočíme, chvilku uděláme z druhé strany a skládáme je na talíř.