V čem spočívá finta poctivých domácích palačinek? Je to jen základní recept na palačinky, ve kterém jsou čerstvé a kvalitní ingredience, ideálně domácí. Potřebný čas je cca 45 minut (8 palačinek).
Ingredience na poctivé domácí palačinky:
- 2 čerstvá domácí vejce
- 1 špetka soli
- 250 ml čerstvého plnotučného mléka
- 125 g hladké mouky
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce oleje
Jak se dělají palačinky?
Do mísy si rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, zlehka prošleháme a přidáme odstáté mléko pokojové teploty. Promícháme a postupně přidáváme hladkou mouku již smíchanou s se semínky z vanilkového lusku. Ten jsme si předtím podélně rozřízli ostrým nožem a semínka z něj vyškrábli.
Na konec přidáme lžíci oleje a opět lehce promícháme. Ideálně by těsto na palačinky nemělo být ani příliš tekuté, ale ani tuhé. Pokud potřebujeme zahustit, přidáme mouku a v opačném případě přidáme ještě mléko.
Hotové těsto zakryjeme například potravinářskou fólií a dáme na půl hodiny až hodinu odpočinout do chladu.
Rozehřejeme si pánev, potřeme ji trochou oleje a děláme jednotlivé palačinky. Pánev si průběžně podle potřeby potíráme trochou oleje. Těsto lijeme na střed a děláme palačinky dozlatova. Pak otočíme na chvíli a hotové skládáme stranou třeba na talíř.
Fotky poctivých domácích palačinek


