Snadný recept na slané, vynikající palačinky se špenátem a sýrem. Pokud budete chtít, můžete je udělat zapečené – stačí je na chvíli zapéct v kontaktním grilu. Potřebný čas je cca 60 minut (8 palačinek).
Ingredience na palačinky:
Slané těsto
- 2 čerstvá vejce, nejlépe domácí
- 1 špetka soli
- 250 ml polotučného mléka
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
Špenátová náplň
- 300 g baby špenátu
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- cca 100 g nivy nebo parmezánu podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
Jak se dělají palačinky se špenátem?
Do mísy dáme vejce, špetku soli, zlehka prošleháme a přidáme vlažné mléko, nejlépe pokojové teploty. Zlehka promícháme a postupně vmícháme hladkou mouku.
Přidáme lžíci oleje a opět lehce promícháme. Ideálně by těsto na slané palačinky nemělo být ani příliš tekuté, ale ani tuhé.
Hotové těsto zakryjeme například potravinářskou fólií a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.
Rozehřejeme si pánev, potřeme ji trochou oleje a děláme jednotlivé palačinky. Těsto naléváme na střed pánve a po chvíli, když už není ani trocha těsta „neudělaná“, palačinku na chvilku otočíme a doděláme.
Čerstvý baby špenát propláchneme a necháme okapat.
Očistíme si a nakrájíme nadrobno cibulky s česnekem. Špenát pokrájíme na nudličky.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, nasypeme cibulku a osmahneme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět a přidáme špenát.
Směs občas promícháme a jen krátce podusíme. Podle chuti osolíme, přidáme pepř podle chuti, a nakonec vmícháme nastrouhanou nivu nebo parmezán, promícháme a necháme trochu roztavit. Záleží na nás, jestli uděláme se sýrem nebo bez.
Připravené palačinky naslano potřeme špenátovou náplní a zamotáme je. Pokud je chceme křupavé a zároveň je třeba ohřát, můžeme je dát na 5 minut na kontaktní gril a zapéct.
Fotky palačinek

