Jedná se o základní recept těsta na palačinky. Pokud bychom chtěli dělat slané palačinky, tak stačí v receptu pouze vynechat cukr. Potřebný čas je cca 50 minut (8 palačinek).
Ingredience na palačinky:
- 2 čerstvá vejce, nejlépe domácí
- 1 špetka soli
- 250 ml polotučného mléka
- 125 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr, nebo lžíce cukru krupice
- 1 lžíce oleje
Jak se dělají palačinky?
Do nějaké hlubší mísy dáme vejce, špetku soli, zlehka prošleháme a přidáme vlažné mléko, nejlépe pokojové teploty. Zlehka promícháme a postupně vmícháme hladkou mouku již smíchanou s vanilkovým cukrem. Pokud chceme slané palačinky, cukr vynecháme.
Ještě přidáme lžíci oleje a opět lehce promícháme. Ideálně by těsto na palačinky nemělo být ani příliš tekuté, ale ani tuhé.
Hotové těsto zakryjeme například potravinářskou fólií a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.
Rozehřejeme si pánev, potřeme ji trochou oleje a děláme jednotlivé palačinky. Těsto naléváme na střed pánve a po chvíli, když už není ani trocha těsta “neudělaná”, palačinku na chvilku otočíme a doděláme.
Hotové palačinky si můžeme skládat na sebe například na talíř. Dále už záleží na nás, jak je použijeme, nebo finálně dokončíme. Výborné jsou například s marmeládou, džemem, nebo tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou. Nebo co takhle ovocná palačinka plná čerstvého ovoce a s poctivou čerstvou šlehačkou?
Fotky palačinek
Mám ráda palačinky a tento recept je prostě základní a funguje 🙂 Máme je rádi na sladko s nějakou kyselkavou marmeládou (rybízová) a lehce pocukrovat.
Dnes jsme s přítelkyní dělali palačinky na snídani. Zkusili jsme tentokrát s fíkovým džemem a bylo to vynikající. R.
Proste recept a funguje. Delala jsem ty palacinky na slano.